Uw kat heeft absoluut water nodig om te leven. Haar lichaam bestaat immers voor een groot deel uit water en om haar waterhuishouding in stand te houden moet ze onbeperkt kunnen drinken.

Water is van vitaal belang

Algemeen wordt afgeraden om een kat melk te geven als drank. Zodra een kat niet meer gezoogd wordt, verliezen haar darmen geleidelijk aan hun vermogen om de lactose behoorlijk te verteren.
Volgroeide katten krijgen daarom gemakkelijk diarree als ze melk drinken. Koemelk is dus uit den boze, maar ook de speciale kattenmelk die in de handel verkrijgbaar is, is van geen enkel nut voor uw kat. Goede kattenvoeding bevat immers alle eiwitten en vetten die uw huisdier nodig heeft om gezond te blijven. Heel wat katten die buiten mogen zijn trouwens dol op het regenwater dat ze tijdens hun tochtjes hier en daar tegenkomen. Maar ongeacht of uw kat binnen in huis blijft of buiten mag, zorg ervoor dat er altijd een kom met vers water voor haar klaarstaat, en maak die kom elke dag schoon.
 

Hoeveel?

De dagelijkse hoeveelheid water die een kat drinkt, is afhankelijk van diverse factoren, zoals de temperatuur buiten. Op een hittedag zal haar waterverbruik dan ook fors stijgen! Ook het type activiteiten van uw kat speelt een rol. Een actieve jager zal meer drinken dan een kat die de hele dag binnen zit. Ook het type voeding dat uw kat krijgt, heeft een grote invloed op de hoeveelheid water die ze dagelijks drinkt: zacht voedsel (68-78% water) bevat veel meer water dan kattenbrokken (8-10% water). Rekening houdend met al deze factoren zal elke kat een bepaalde hoeveelheid water water drinken die samenhangt met haar manier van leven. Als richtlijn geldt een verbruik van 40 tot 60 ml water per kilo per dag. Als u 's ochtends de hoeveelheid water die uw kat voorgezet krijgt, meet en dat 24 uur later herhaalt, dan weet u of uw kat in het gemiddelde zit dan wel of ze veel meer of veel minder water drinkt. U kunt deze test natuurlijk niet doen als uw kat buiten komt en regenwater drinkt!
 

Uitdroging

Als uw kat niet genoeg water drinkt of veel vocht verliest, droogt haar lichaam uit en kan ze snel in een levensgevaarlijke situatie komen. Uw dierenarts kan met een simpele test vaststellen of uw kat al dan niet met uitdroging kampt. Daarvoor wordt de huid van het dier even met de vinger ingedrukt en weer los gelaten. Normaal moet de huid meteen weer strak komen te staan. Gebeurt dat niet, dan heeft uw kat mogelijk uitdrogingsverschijnselen. Bij ernstige uitdroging liggen de ogen van een kat soms ook dieper in de oogkas. Als uw kat uitdrogingsverschijnselen heeft, moet u zeker naar de dierenarts en bijkomende onderzoeken laten doen (bloedafname...) om de oorzaak te achterhalen en haar te laten behandelen. Ook chronische nierinsufficiëntie en diabetes veroorzaken uitdroging doordat er meer water wordt uitgescheiden in de urine. Ook katten die moeten braken of diarree hebben verliezen water, omdat er niet genoeg wordt opgenomen door het spijsverteringsstelsel. Bij anorexia en het weigeren van water ten slotte krijgt een kat te weinig water binnen, wat ook kan leiden tot uitdroging.

Artikel gepubliceerd door
Bron : e-gezondheid.be